Zapiekane bułki z serem

Składniki:

  • Bułki (np. bagietki lub kajzerki)
  • Ser żółty (np. cheddar, gouda, ementaler) - można użyć startego sera lub plasterki sera
  • Masło (opcjonalne)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Dodatki według własnych upodobań, np. plasterki pomidora, cebula, świeża bazylia, pieczarki itp.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do około 180°C.
  2. Przekrój bułki na pół wzdłuż.
  3. Jeśli masz ochotę, możesz rozsmarować na bułkach odrobinę masła.
  4. Następnie pokryj dolne części bułek plasterkami sera. Możesz użyć jednego rodzaju sera lub połączyć kilka różnych rodzajów, aby uzyskać bogatszy smak.
  5. Dodaj dowolne dodatki, które lubisz. Może to być plaster pomidora, plastry cebuli, świeża bazylia, pieczarki lub inne ulubione składniki.
  6. Posól i popieprz do smaku.
  7. Umieść bułki na blasze do pieczenia i włóż do rozgrzanego piekarnika.
  8. Piecz przez około 10 minut lub do momentu, gdy ser się roztopi i bułki staną się lekko złociste.
  9. Ostrożnie wyjmij bułki z piekarnika.
  10. Pozwól bułkom chwilę ostygnąć, aby nie poparzyć się na gorącym serem.

Zapiekane bułki są już gotowe, możesz dodać ketchup lub majonez. Serwuj ciepłe zapiekane bułki z serem jako przekąskę lub lekki posiłek. 

Smacznego!

Popularne posty