Przepis na wegetariańskiego burgera

Składniki:

Kotlet z buraka:

  • (można też kupić gotowe burgery z buraka w marketach)
  • 1 średni burak, ugotowany, obrany i starty
  • 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 400 g), odcedzona i opłukana
  • 1/2 cebuli, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 szklanki bułki tartej lub płatków owsianych
  • 1 jajko
  • przyprawy do smaku, np. papryka słodka, kmin, sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju 

Dodatki i sos:

  • Bułki do burgerów
  • Sałata, pomidory, cebula, ogórek konserwowy, ser (według preferencji)
  • Sos jogurtowy, dressing lub majonez

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj buraka w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Obrane i ugotowane buraki starkuj na tarce o dużych oczkach.
  2. Rozgrzej łyżkę oleju w patelni na średnim ogniu. Podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko szkliste.
  3. W dużej misce umieść startego buraka, odcedzoną i opłukaną czerwoną fasolę, podsmażoną cebulę i czosnek, bułkę tartą lub płatki owsiane, jajko i przyprawy.
  4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą masę.
  5. Uformuj z masy kotlety o odpowiednich wymiarach do bułki.
  6. Ser, aby był ciągnący się i równomiernie roztopiony najlepiej umieścić na bułkach podczas pieczenia, oraz na gorącego, usmażonego kotleta.
  7. Rozgrzej trochę oleju na patelni i smaż kotlety przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące.
  8. Podgrzej bułki do burgerów na suchej patelni lub w piekarniku, przez około 2 minuty.
  9. Przygotuj ulubione dodatki: umyj i pokrój sałatę, pomidory, cebulę, ogórka.
  10. Przygotuj sos jogurtowy lub dressing, możesz też wykorzystać majonez.
  11. Złożenie burgera: Umieść sałatę i plasterki pomidorów na dolnej połowie bułki. Na to połóż usmażony kotlet z buraka, dodaj pokrojoną cebulę i łyżkę sosu jogurtowego lub majonezu.
  12. Przykryj drugą połową bułki.

Burger jest już gotowy! Jest to bardzo sycące i proste danie, które świetnie smakuje razem z frytkami. 

Kliknij tutaj i sprawdź również przepis na domowe frytki.

Smacznego!

Popularne posty z tego bloga

Zielone pesto - sprawdzony przepis

Domowe czerwone pesto - składniki i przygotowanie

Przepis na tofu w słodko-kwaśnym sosie po tajsku