Przepis na wegetariańskiego burgera
Składniki:
Kotlet z buraka:
- (można też kupić gotowe burgery z buraka w marketach)
- 1 średni burak, ugotowany, obrany i starty
- 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 400 g), odcedzona i opłukana
- 1/2 cebuli, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 szklanki bułki tartej lub płatków owsianych
- 1 jajko
- przyprawy do smaku, np. papryka słodka, kmin, sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Dodatki i sos:
- Bułki do burgerów
- Sałata, pomidory, cebula, ogórek konserwowy, ser (według preferencji)
- Sos jogurtowy, dressing lub majonez
Sposób przygotowania:
- Ugotuj buraka w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Obrane i ugotowane buraki starkuj na tarce o dużych oczkach.
- Rozgrzej łyżkę oleju w patelni na średnim ogniu. Podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko szkliste.
- W dużej misce umieść startego buraka, odcedzoną i opłukaną czerwoną fasolę, podsmażoną cebulę i czosnek, bułkę tartą lub płatki owsiane, jajko i przyprawy.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Uformuj z masy kotlety o odpowiednich wymiarach do bułki.
- Ser, aby był ciągnący się i równomiernie roztopiony najlepiej umieścić na bułkach podczas pieczenia, oraz na gorącego, usmażonego kotleta.
- Rozgrzej trochę oleju na patelni i smaż kotlety przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące.
- Podgrzej bułki do burgerów na suchej patelni lub w piekarniku, przez około 2 minuty.
- Przygotuj ulubione dodatki: umyj i pokrój sałatę, pomidory, cebulę, ogórka.
- Przygotuj sos jogurtowy lub dressing, możesz też wykorzystać majonez.
- Złożenie burgera: Umieść sałatę i plasterki pomidorów na dolnej połowie bułki. Na to połóż usmażony kotlet z buraka, dodaj pokrojoną cebulę i łyżkę sosu jogurtowego lub majonezu.
- Przykryj drugą połową bułki.
Burger jest już gotowy! Jest to bardzo sycące i proste danie, które świetnie smakuje razem z frytkami.
Kliknij tutaj i sprawdź również przepis na domowe frytki.
Smacznego!
