Domowe czerwone pesto - składniki i przygotowanie

Składniki:

  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 270 g
  • 100 g startego parmezanu (jeśli go nie masz, w skrajnym przypadku można użyć żółtego sera, jednak niektórzy mogą powiedzieć, że to profanacja)
  • 100 g orzechów najlepiej nerkowca (jeśli nie macie, można użyć pestek słonecznika lub orzechy ziemne)
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 1 papryczka chilli (z usuniętymi pestkami)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Suszone pomidory w zalewie z olejem dodaj do blendera kielichowego bądź miski
  2. Dodaj starty ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
  3. Dolej oliwę
  4. Dodaj orzechy
  5. Dopraw pesto solą i pieprzem, dodaj pokrojoną papryczkę chilli 
  6. Zblenduj składniki na gładką masę
  7. Jeżeli uznasz, że masa jest zbyt sucha, dodaj więcej oliwy

Pesto jest już gotowe, świetnie smakuje z makaronem i na kanapki. Możesz je dodać również do zup, mięsa czy ryby.

Przechowuj je w lodówce w starannie zamkniętym słoiku. Co więcej, aby zmniejszyć kontakt z powietrzem, nalej cienką warstwę oleju do słoika, pomoże to dłużej zachować świeżość.

Smacznego!

Popularne posty