Domowe czerwone pesto - składniki i przygotowanie
Składniki:
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 270 g
- 100 g startego parmezanu (jeśli go nie masz, w skrajnym przypadku można użyć żółtego sera, jednak niektórzy mogą powiedzieć, że to profanacja)
- 100 g orzechów najlepiej nerkowca (jeśli nie macie, można użyć pestek słonecznika lub orzechy ziemne)
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy
- 1 papryczka chilli (z usuniętymi pestkami)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Suszone pomidory w zalewie z olejem dodaj do blendera kielichowego bądź miski
- Dodaj starty ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
- Dolej oliwę
- Dodaj orzechy
- Dopraw pesto solą i pieprzem, dodaj pokrojoną papryczkę chilli
- Zblenduj składniki na gładką masę
- Jeżeli uznasz, że masa jest zbyt sucha, dodaj więcej oliwy
Pesto jest już gotowe, świetnie smakuje z makaronem i na kanapki. Możesz je dodać również do zup, mięsa czy ryby.
Przechowuj je w lodówce w starannie zamkniętym słoiku. Co więcej, aby zmniejszyć kontakt z powietrzem, nalej cienką warstwę oleju do słoika, pomoże to dłużej zachować świeżość.
Smacznego!