Sałatka Caprese
Składniki:
- 4 pomidory średniej wielkości
- 200g mozzarelli
- Świeża bazylia (kilka gałązek)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Umyj pomidory i pokrój je na cienkie plastry.
- Pokrój mozzarellę w cienkie plastry.
- Na talerzu lub półmisku na przemian układaj plastry pomidorów i mozzarelli, tworząc piękny wzór.
- Między warstwami pomidorów i mozzarelli dodaj liście świeżej bazylii.
- W osobnym naczyniu przygotuj sos. Wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
- Polej przygotowanym sosem sałatkę Caprese.
- Posyp sałatkę świeżą bazylią i odrobiną pieprzu.
- Podawaj od razu jako przekąskę lub jako lekką kolację.
Pyszna i zdrowa sałatka jest już gotowa. Świetnie komponuje się ze świeżym chlebem lub grzankami czosnkowymi.
Smacznego