Przepis na klasyczny sernik
Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g roztopionego masła
- 500 g sera twarogowego (najlepiej gładkiego)
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Skórka starta z 1 cytryny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Rozkrusz herbatniki na drobne kawałki, najlepiej w blenderze lub w torebce, używając wałka do ciasta.
- W misce połącz rozkruszone herbatniki z roztopionym masłem, dokładnie mieszając, aż powstanie jednolita masa.
- Wyłóż dno tortownicy (o średnicy 24-26 cm) papierem do pieczenia, a następnie równomiernie rozłóż masę z herbatników na dnie tortownicy, dociskając ją łyżką lub spodem szklanki. Wstaw tortownicę do lodówki, aby spód stwardniał.
- W dużej misce umieść ser twarogowy i cukier. Miksuj składniki na gładką masę.
- Dodaj jajka pojedynczo, ciągle mieszając.
- Dodaj ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z cytryny i mąkę, a następnie ponownie dokładnie wymieszaj wszystko.
- Wyjmij tortownicę z lodówki, a następnie wlej masę serową na przygotowany spód z herbatników.
- Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz sernik przez około 60-70 minut, do momentu, gdy brzegi sernika będą lekko zarumienione, a środek nie będzie się trząść.
- Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim przez kolejne 30 minut, aby powoli ostygł.
- Następnie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia na blacie.
- Gdy sernik ostygnie, włóż go do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, aby stężał i nabierał smaku.
- Jeśli chcesz, możesz przygotować polewę z kwaśnej śmietany. Wymieszaj kwaśną śmietanę z cukrem pudrem i polej nią sernik przed podaniem.
Wyjmij sernik z tortownicy, przekrój na kawałki i podawaj. Możesz udekorować go owocami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową, jeśli lubisz.
Gotowy! Teraz możesz cieszyć się pysznym sernikiem.
Smacznego!