Przepis na klasyczny sernik

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 100 g roztopionego masła 
  • 500 g sera twarogowego (najlepiej gładkiego)
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Rozkrusz herbatniki na drobne kawałki, najlepiej w blenderze lub w torebce, używając wałka do ciasta.
  2. W misce połącz rozkruszone herbatniki z roztopionym masłem, dokładnie mieszając, aż powstanie jednolita masa.
  3. Wyłóż dno tortownicy (o średnicy 24-26 cm) papierem do pieczenia, a następnie równomiernie rozłóż masę z herbatników na dnie tortownicy, dociskając ją łyżką lub spodem szklanki. Wstaw tortownicę do lodówki, aby spód stwardniał.
  4. W dużej misce umieść ser twarogowy i cukier. Miksuj składniki na gładką masę.
  5. Dodaj jajka pojedynczo, ciągle mieszając.
  6. Dodaj ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z cytryny i mąkę, a następnie ponownie dokładnie wymieszaj wszystko.
  7. Wyjmij tortownicę z lodówki, a następnie wlej masę serową na przygotowany spód z herbatników.
  8. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz sernik przez około 60-70 minut, do momentu, gdy brzegi sernika będą lekko zarumienione, a środek nie będzie się trząść.
  9. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim przez kolejne 30 minut, aby powoli ostygł.
  10. Następnie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia na blacie.
  11. Gdy sernik ostygnie, włóż go do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, aby stężał i nabierał smaku.
  12. Jeśli chcesz, możesz przygotować polewę z kwaśnej śmietany. Wymieszaj kwaśną śmietanę z cukrem pudrem i polej nią sernik przed podaniem.

Wyjmij sernik z tortownicy, przekrój na kawałki i podawaj. Możesz udekorować go owocami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową, jeśli lubisz.

Gotowy! Teraz możesz cieszyć się pysznym sernikiem. 

Smacznego!

Popularne posty