Przepis na wegetariańską zapiekankę z warzywami i serem
Składniki:
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 1 posiekana cebula
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 żółta papryka, pokrojona w paski
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
- 200 g startego sera żółtego
- Świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny. Podsmaż cebulę, następnie dodaj resztę warzyw (oprócz papryki). Smaż warzywa przez kilka minut, aż zaczną się delikatnie rumienić.
- Dodaj pokrojoną paprykę. Dopraw sos suszonym oregano, tymiankiem, solą i pieprzem. Gotuj przez około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną i sos zgęstnieje.
- W naczyniu żaroodpornym układaj warstwy: spód z warzyw i sosu pomidorowego, następnie posyp startym serem żółtym. Powtórz te warstwy, aż składniki się skończą. Na wierzchu powinny znajdować się warzywa i ser.
- Przykryj naczynie żaroodporne folią aluminiową i włóż je do rozgrzanego piekarnika.
- Piecz zapiekankę przez około 20 minut. Następnie odkryj ją i piecz jeszcze przez 10-15 minut, aż ser na wierzchu się rozpuści i będzie lekko rumiany.
- Wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
- Posyp ją świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki, przed podaniem.
Pyszny wegetariański obiad jest już gotowy do podania! To sycące danie pełne smaku i kolorów.
Smacznego!
