Przepis na wegetariańską zapiekankę z warzywami i serem

Składniki:

  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 posiekana cebula 
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 żółta papryka, pokrojona w paski
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 200 g startego sera żółtego
  • Świeże zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny. Podsmaż cebulę, następnie dodaj resztę warzyw (oprócz papryki). Smaż warzywa przez kilka minut, aż zaczną się delikatnie rumienić.
  3. Dodaj pokrojoną paprykę. Dopraw sos suszonym oregano, tymiankiem, solą i pieprzem. Gotuj przez około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną i sos zgęstnieje.
  4. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwy: spód z warzyw i sosu pomidorowego, następnie posyp startym serem żółtym. Powtórz te warstwy, aż składniki się skończą. Na wierzchu powinny znajdować się warzywa i ser.
  5. Przykryj naczynie żaroodporne folią aluminiową i włóż je do rozgrzanego piekarnika.
  6. Piecz zapiekankę przez około 20 minut. Następnie odkryj ją i piecz jeszcze przez 10-15 minut, aż ser na wierzchu się rozpuści i będzie lekko rumiany.
  7. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
  8. Posyp ją świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki, przed podaniem.

Pyszny wegetariański obiad jest już gotowy do podania! To sycące danie pełne smaku i kolorów.

Smacznego!

Popularne posty z tego bloga

Zielone pesto - sprawdzony przepis

Domowe czerwone pesto - składniki i przygotowanie

Przepis na tofu w słodko-kwaśnym sosie po tajsku