Przepis na pyszny, domowy hummus

 

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (400 g), odcedzona i opłukana
  • 1/4 szklanki soku z cytryny (około 2 małe cytryny)
  • 1/4 szklanki pasty sezamowej
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • Opcjonalnie: szczypta papryki cayenne do smaku
  • Woda (jeśli potrzeba do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj i wypłucz ciecierzycę z puszki.
  2. W blenderze lub mikserze umieść odcedzoną ciecierzycę, sok z cytryny, pastę sezamową, posiekany czosnek, oliwę z oliwek, sól, mielony kumin oraz opcjonalnie paprykę cayenne.
  3. Rozpocznij miksowanie na niskiej prędkości, stopniowo zwiększając prędkość, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możesz dodać niewielką ilość wody, łyżka po łyżce, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
  4. Sprawdź smak hummusu i dostosuj ilość soli, soku z cytryny lub innych przypraw według własnych preferencji.
  5. Przelej hummus do miseczki.
  6. Skrop wierzch oliwą z oliwek i posyp papryką cayenne oraz,  jeśli masz ochotę,  świeżą natką pietruszki lub bazylii.

Hummus jest bogaty w białko roślinne oraz zdrowe tłuszcze. Świetnie komponuje się z chlebem pita lub tortillą, lub jako dip do nachosów lub paluszków. 

Smacznego!

Popularne posty z tego bloga

Zielone pesto - sprawdzony przepis

Domowe czerwone pesto - składniki i przygotowanie

Przepis na tofu w słodko-kwaśnym sosie po tajsku