Przepis na przygotowanie frappe - pyszna kawa mrożona

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1-2 łyżki cukru (według preferencji)
  • 1/2 szklanki mleka
  • Kostki lodu
  • Bitą śmietana (opcjonalnie)
  • Syrop kawowy lub czekoladowy do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Rozpuść 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w 1/4 szklanki gorącej wody. Możesz również dodać cukier do mieszanki, jeśli lubisz słodsze napoje.
  2. Następnie wlej kawę do blendera. Dodaj pół szklanki mleka i kilka kostek lodu.
  3. Włącz blender i miksuj składniki przez kilka sekund, aż napój stanie się gładki i kremowy.
  4. Gdy napój jest odpowiednio schłodzony i wymieszany, wlej go do wysokiego szklanki.
  5. Jeśli chcesz, możesz na wierzchu dodać bitą śmietanę dla dodatkowej tekstury i smaku.
  6. Opcjonalnie, udekoruj napój polewą np. czekoladową. 
  7. Dodaj słomkę i ciesz się pysznym i orzeźwiającym frappe!


Możesz dostosować ilość kawy, mleka, cukru i innych składników do swojego smaku. Frappe z tego przepisu tworzy harmonijną mieszankę smaków, kawa jest intensywna i kremowa. Koniecznie spróbuj.

Smacznego!

Popularne posty z tego bloga

Zielone pesto - sprawdzony przepis

Domowe czerwone pesto - składniki i przygotowanie

Przepis na tofu w słodko-kwaśnym sosie po tajsku