Przepis na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Składniki:

Na placki ziemniaczane:

  • 4 duże ziemniaki, obrane i opłukane
  • 1 cebula, obrana
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej roślinny do smażenia

Na sos pieczarkowy:

  • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane:

  1. Zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach lub użyj robota kuchennego.
  2. Wyciśnij sok z ziemniaków, najlepiej za pomocą czystej ściereczki lub gazy. Pozostaw sok na dnie naczynia, a na górze osadź skrobię. Ostrożnie wylej sok i dodaj skrobię do startych ziemniaków.
  3. Dodaj do ziemniaków jajko, drobno posiekaną cebulę, mąkę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni.
  5. Na rozgrzany olej nakładaj porcje masy ziemniaczanej (np. łyżką) i spłaszczaj je, aby utworzyć placki. Smaż placki na złoty kolor z obu stron. Odkładaj na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Sos pieczarkowy:

  1. Na średnim ogniu rozgrzej masło w rondlu.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko złocista.
  3. Dodaj czosnek i smaż przez około minutę, aż uwolni swój aromat.
  4. Dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną i zaczną puszczać sok.
  5. Posyp mąką i dokładnie wymieszaj, aby powstała gęsta pasta.
  6. Stopniowo dodawaj bulion warzywny, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
  7. Gdy sos zgęstnieje, wlej śmietanę kremówkę i gotuj przez kilka minut, aż sos będzie gładki i kremowy.
  8. Dopraw sos solą i pieprzem według własnego smaku.

Podanie:

Na talerze układaj placki ziemniaczane. Polewaj je przygotowanym sosem pieczarkowym. Możesz dodać śmietanę lub cukier do placków jeśli lubisz.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym można podać jako danie główne lub jako dodatek do mięsa czy sałatek. 

Smacznego!

Popularne posty z tego bloga

Zielone pesto - sprawdzony przepis

Domowe czerwone pesto - składniki i przygotowanie

Przepis na tofu w słodko-kwaśnym sosie po tajsku