Przepis na pieczone ziemniaczki
Składniki:
- 4-5 średnich ziemniaków
- 50 ml oliwy
- ulubione przyprawy, np. sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, curry, przyprawa do ziemniaków.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój na drobną kostkę (jeśli kawałki będą zbyt duże, ziemniaki będą twarde w środku).
- Nagrzej piekarnik na 180 stopni.
- W misce wymieszaj ziemniaki z ulubionymi przyprawami, dodaj oliwę.
- Ułóż ziemniaki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ziemniaki piecz przez około 45 minut (powinny być lekko brązowe).
- Pozostaw danie do lekkiego ostygnięcia przed podaniem.
Zapiekane ziemniaki świetnie pasują jako samodzielna potrawa lub jako dodatek do większych dań bądź do sałatek.
Smacznego!