Przepis na bezglutenowe ciasteczka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej (np. mąka ryżowa, mąka migdałowa lub mieszanka mąk bezglutenowych)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki miękkiego masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Dodatkowe składniki według upodobań (np. czekolada, orzechy, rodzynki itp.)

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę bezglutenową, proszek do pieczenia i sól.
  2. W innej misce utrzyj masło (lub margarynę) z cukrem, aż masa będzie gładka i kremowa.
  3. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy do masy z masłem i cukrem, kontynuując ucieranie.
  4. Stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników do mokrych składników, mieszając całość, aż powstanie jednolite ciasto.
  5. Jeśli chcesz, dodaj do ciasta dodatkowe składniki, takie jak kawałki czekolady, posiekane orzechy czy rodzynki, i dokładnie wymieszaj.
  6. Z ciasta formuj niewielkie placki i układaj je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Zapiekaj ciasteczka w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 10-12 minut, lub aż brzegi ciasteczek będą lekko zrumienione.
  8. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw je na blasze przez kilka minut, a następnie przenieś je na kratkę do ostygnięcia.

Ciasteczka bezglutenowe są już gotowe. To pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych ciastek.

Smacznego!

Popularne posty z tego bloga

Zielone pesto - sprawdzony przepis

Domowe czerwone pesto - składniki i przygotowanie

Przepis na tofu w słodko-kwaśnym sosie po tajsku