Łatwy przepis na muffinki
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Opcjonalnie dodatki: np. jagody, czekolada, orzechy
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj foremki na muffinki, wyłożone papilotkami lub wysmarowane masłem.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
- W osobnej misce wymieszaj mleko, olej, jajko i ekstrakt waniliowy.
- Wlej mokre składniki do suchych składników i delikatnie wymieszaj, tylko do momentu połączenia składników. Nie przejmuj się, jeśli ciasto będzie miało grudki.
- Jeśli dodajesz jakieś dodatki, np. owoce lub czekoladę, teraz jest czas, aby je delikatnie wmieszać.
- Przelej przygotowane ciasto do foremek na muffinki, wypełniając je do około 2/3 wysokości.
- Piecz muffinki w rozgrzanym piekarniku przez około 18-20 minut lub do momentu, gdy wbity w środek patyczek będzie suchy. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika, dlatego zawsze warto sprawdzić gotowość wykałaczką.
- Wyjmij muffinki z piekarnika i pozostaw je w foremkach przez kilka minut, a następnie przenieś je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Muffinki można już podawać, to pyszny deser, który możesz dowolnie dekorować.
Smacznego!
