Łatwy przepis na muffinki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Opcjonalnie dodatki: np. jagody, czekolada, orzechy

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj foremki na muffinki, wyłożone papilotkami lub wysmarowane masłem.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  3. W osobnej misce wymieszaj mleko, olej, jajko i ekstrakt waniliowy.
  4. Wlej mokre składniki do suchych składników i delikatnie wymieszaj, tylko do momentu połączenia składników. Nie przejmuj się, jeśli ciasto będzie miało grudki.
  5. Jeśli dodajesz jakieś dodatki, np. owoce lub czekoladę, teraz jest czas, aby je delikatnie wmieszać.
  6. Przelej przygotowane ciasto do foremek na muffinki, wypełniając je do około 2/3 wysokości.
  7. Piecz muffinki w rozgrzanym piekarniku przez około 18-20 minut lub do momentu, gdy wbity w środek patyczek będzie suchy. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika, dlatego zawsze warto sprawdzić gotowość wykałaczką.
  8. Wyjmij muffinki z piekarnika i pozostaw je w foremkach przez kilka minut, a następnie przenieś je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Muffinki można już podawać, to pyszny deser, który możesz dowolnie dekorować.

Smacznego!













Popularne posty z tego bloga

Zielone pesto - sprawdzony przepis

Domowe czerwone pesto - składniki i przygotowanie

Przepis na tofu w słodko-kwaśnym sosie po tajsku