Zielone pesto - sprawdzony przepis
Składniki:
- pęczek świeżej bazylii
- 100 gram orzechów nerkowca lub ziemnych
- 100 gram szklanki startego sera parmezanu bądź innego twardego sera
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy
- sól i pieprz do smaku
- Liście świeżej bazylii oddziel od łodyg i starannie umyj
- Na patelni podpraż orzechy, możesz to zrobić na patelni bez tłuszczu. Uważaj, aby orzechy się nie przypaliły (powinny być złociste)
- Do blendera kielichowego albo miski dodaj stary ser, bazylię, orzechy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
- Dolej oliwę
- Dopraw pesto solą i pieprzem
- Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę
- Jeżeli uznasz, że masa jest zbyt sucha, dodaj więcej oliwy
- Podawaj pesto z ulubionym makaronem, jako dip do chleba bądź jako dodatek do mięsa.
Przechowuj je w lodówce w starannie zamkniętym słoiku. Dodatkowo, aby ograniczyć kontakt z powietrzem, nalej cienką warstwę oleju do słoika, pomoże to dłużej zachować świeżość.
Smacznego!