Zielone pesto - sprawdzony przepis

Składniki:

  • pęczek świeżej bazylii
  • 100 gram orzechów nerkowca lub ziemnych 
  • 100 gram szklanki startego sera parmezanu bądź innego twardego sera
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

  1. Liście świeżej bazylii oddziel od łodyg i starannie umyj
  2. Na patelni podpraż orzechy, możesz to zrobić na patelni bez tłuszczu. Uważaj, aby orzechy się nie przypaliły (powinny być złociste)
  3. Do blendera kielichowego albo miski dodaj stary ser, bazylię, orzechy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
  4. Dolej oliwę
  5. Dopraw pesto solą i pieprzem
  6. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę
  7. Jeżeli uznasz, że masa jest zbyt sucha, dodaj więcej oliwy
  8. Podawaj pesto z ulubionym makaronem, jako dip do chleba bądź jako dodatek do mięsa.


Przechowuj je w lodówce w starannie zamkniętym słoiku. Dodatkowo, aby ograniczyć kontakt z powietrzem, nalej cienką warstwę oleju do słoika, pomoże to dłużej zachować świeżość.


Smacznego!

Popularne posty