Wegetariański przepis na makaron z kremowym sosem pomidorowym i pieczarkami

Składniki:

  • 250 g makaronu (wybierz ulubiony rodzaj)
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych w puszce
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 gram pieczarek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Przyprawy według gustu: np. oregano, bazylia, suszony czosnek, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

  1. Gotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedź i odstaw na bok.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na małym przez kilka minut, aż zmięknie i się lekko zarumieni (uważaj, żeby się nie przypaliła, bo będzie gorzka).
  3. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejną minutę, aż czosnek uwolni aromat.
  4. Dodaj pokrojone w pieczarki. Smaż wszystko przez kilka minut.
  5. Dodaj pomidory krojone w puszce (razem z sokiem z puszki) na głęboką patelnię. Rozgnieć większe kawałki pomidorów za pomocą łyżki drewnianej.
  6. Doprowadź pomidory do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
  7. Dodaj mleko do sosu pomidorowego i dokładnie wymieszaj. Dzięki temu sos stanie się kremowy.
  8. Dopraw sos solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami do smaku. Możesz dodać również suszone zioła takie jak oregano czy bazylia.

Możesz również posypać danie świeżymi ziołami lub drobno startym serem.

To proste i smaczne danie wegańskie, które można przygotować w krótkim czasie. Możesz również dostosować przepis, dodając ulubione warzywa lub zmieniając przyprawy, aby stworzyć swoją wersję tego dania.

Smacznego!

Popularne posty z tego bloga

Zielone pesto - sprawdzony przepis

Domowe czerwone pesto - składniki i przygotowanie

Przepis na tofu w słodko-kwaśnym sosie po tajsku