Przepis na faszerowane jajka
Składniki:
- 6 jajek
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki pokrojonego drobno koperku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Umieść jajka w garnku i zalej je zimną wodą. Zagotuj wodę i gotuj jajka przez około 10 minut. Następnie odcedź je i przepłucz je zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Obierz je ze skorupek.
- Pokrój każde jajko wzdłóż na pół i wyjmij żółtka, umieszczając je w misce.
- Rozgnieć żółtka widelcem, aż staną się gładkie. Dodaj majonez, musztardę, koper, sól, pieprz i opcjonalnie czosnek w proszku. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolity farsz. Jeśli masz ochotę na bardziej kwaskowy smak, dodaj opcjonalnie sok z cytryny.
- Łyżeczką napełnij każde białko jajka przygotowanym farszem.
- Udekoruj wierzch jajek faszerowanych posiekanym koperkiem lub odrobiną papryki w proszku dla ozdoby.
- Jajka faszerowane są gotowe do podania! Możesz je przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka godzin przed podaniem. To świetna przekąska na imprezy, spotkania rodzinne czy pikniki.
Smacznego!
