Prosty przepis na jajecznice - pyszne, sycące śniadanie
Składniki:
- 4 jajka
- Szczypta soli i pieprzu do smaku
- 2 łyżki masła lub oleju
- Dodatki cebula, pomidor
- W misce roztrzep jajka za pomocą widelca lub trzepaczki Dodaj sól i pieprz, a następnie mieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą masę
- W dużej patelni rozgrzej masło lub olej.
- Cebulę i pomidora pokrój kostkę.
- Cebulę wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż na małym ogniu, aż stanie się równomiernie rumiana.
- Do cebuli na patelni dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Smaż oba składniki przez około 7-10 minut pod przykryciem na małym ogniu (mieszaj od czasu do czasu, aby się na przypaliły).
- Wlej wcześniej przygotowaną mieszankę jajeczną na patelnię. Odczekaj chwilę, aż jajka na brzegach zaczną się ścinać.
- Za pomocą łopatki delikatnie mieszaj jajka na patelni, aż całość się zetnie. Pamiętaj, żeby nie mieszać zbyt intensywnie, aby uniknąć rozbicia jajek na drobne kawałki.
- Gdy jajecznica jest gotowa, wyłącz ogień i podawaj natychmiast na talerzu.
Jajecznica świetnie smakuje z razowym chlebem, tostami bądź świeżymi wiosennymi warzywami.
Smacznego!
