Prosty przepis na jajecznice - pyszne, sycące śniadanie

Składniki:

  • 4 jajka
  • Szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • Dodatki cebula, pomidor
Sposób przygotowania:
  1. W misce roztrzep jajka za pomocą widelca lub trzepaczki Dodaj sól i pieprz, a następnie mieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą masę
  2. W dużej patelni rozgrzej masło lub olej.
  3. Cebulę i pomidora pokrój kostkę.
  4. Cebulę wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż na małym ogniu, aż stanie się równomiernie rumiana.
  5. Do cebuli na patelni dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Smaż oba składniki przez około 7-10 minut pod przykryciem na małym ogniu (mieszaj od czasu do czasu, aby się na przypaliły).
  6. Wlej wcześniej przygotowaną mieszankę jajeczną na patelnię. Odczekaj chwilę, aż jajka na brzegach zaczną się ścinać.
  7. Za pomocą łopatki delikatnie mieszaj jajka na patelni, aż całość się zetnie. Pamiętaj, żeby nie mieszać zbyt intensywnie, aby uniknąć rozbicia jajek na drobne kawałki.
  8. Gdy jajecznica jest gotowa, wyłącz ogień i podawaj natychmiast na talerzu.

Jajecznica świetnie smakuje z razowym chlebem, tostami bądź świeżymi wiosennymi warzywami.


Smacznego!

Popularne posty z tego bloga

Zielone pesto - sprawdzony przepis

Domowe czerwone pesto - składniki i przygotowanie

Przepis na tofu w słodko-kwaśnym sosie po tajsku